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CONFLICT OF INTERESTS--An attorney need not withdraw from representing 
a present client in a suit against a former client when there is no substantial 
relationship between the two matters and no secrets of the former clients are known 
by the attorney to be used against the former clients.  
 
The Ethics Committee of the Mississippi Bar has been asked to render an opinion on 
the following facts: 
 

Attorney A has handled some title matters for H & W and 
later undertook to represent W in a divorce action against 
H. During that representation no information about a cattle 
farm operation was given to A. 

 
Subsequently W decided A was too good a friend to both 
her and H. so she picked up her file, terminated A's 
employment and retained Attorney B to represent her in 
concluding the divorce. 
 
Later Insurance Co. C sought to retain Attorney A to 
represent its insured Lab, in an action brought against it by 
W. Attorney A contacted Attorney B to see if he objected 
to A's representation of Lab and for permission to speak to 
B's client W to ask if she objected to his representing Lab 
whom (W) was suing. B and W each said they did not 
object. 
 
Later C denied coverage and Lab retained Attorney A to 
represent it individually. 
 
Various discovery processes were begun but before 
dispositions were had Attorney B requested Attorney A to 
withdraw because A "knew too much about the business 
affairs of W." Later W herself wrote a letter requesting that 
Attorney A withdraw from representing Lab. 
 
May A continue to represent Lab? 



Rule 1.9, MRCP, provides that: 
 

A Lawyer who has formerly represented a client in a matter 
shall not thereafter: 
 
(a) represent another in the same or a substantially related 
matter in which that person’s interests are materially 
adverse to the interest of the former client unless the 
former client consents after consultation; or 
 
(b) use information relation to the representation to the 
disadvantage of the former client except as Rule 1.6 would 
permit with respect to a client or when the information has 
become generally known. 

 
The major issues determining disqualification in subsequent representation questions 
are there: 
 
First, does the former representation have a substantial relationship to the matters 
involved in the present representation? And second, does the attorney have 
information from the former representation that can be used in the new matter 
against the former client? See Spragins v. Huber Farm Service, Inc., 542 F. Supp. 166 (ND 
Miss 1982) which follows the rule in Duncan v. Merrill Lynch, Pierce, Fenner and Smith, 
646 F.2d 1020 (5th Cir. 1981). 
 
If those 2 questions can be answered in the negative, there is no need to withdraw. In 
fact, in disqualification motions, the burden is on the former client to prove the 
substantial relationship. The Duncan case, supra said: 
 

In applying the substantial relationship test, the court 
should require Merrill Lynch (former client) to delineate 
with greater specificity the scope of the prior representation 
and to demonstrate precisely how the subject matters of 
the prior representation are connected with the matters 
embraced within the pending suit. Id. at 1033. 

 
There is even stronger justification, it appears, in the present case, because consent 
had been given before the subsequent representation was begun. The case of Unified 
Sewerage Agency v. Jelco, Inc., 646 F. 2d 1339 (9th Cir. 1981) found that since prior 
consent had been given the law firm would not be disqualified. Attorney A does not 
have to withdraw. 


