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CONFLICT OF INTEREST - A law firm may not ethically represent a client on 
one matter and, while that matter is pending, represent another client in litigation 
against the first client unless there is informed consent by all parties and no 
confidences are betrayed. 
 
The Ethics Committee of the Mississippi Bar has been requested to render an opinion 
on the facts presented under the following hypothetical situation: 
 

A firm of attorneys has been asked to accept employment 
which would involve litigation against a corporation, which 
one of the members of the firm is presently representing 
on a completely unrelated matter involving the collection 
of a minor commercial account. May the firm or one of its 
members accept the proffered employment? 

 
Rule 1.7(a) of the Mississippi Rules of Professional Conduct (“MRPC”) provides: 
 

A lawyer shall not represent a client if the representation of 
that client will be directly adverse to another client, unless 
the lawyer reasonably believes:  
 
(1) the representation will not adversely affect the 
relationship with the other client; and  
 
(2) each client has given knowing and informed consent 
after consultation.  The consultation shall include 
explanation of the implications of adverse representation 
and the advantages and risks involved. 

 
The relationship between a lawyer and a client is of a fiduciary nature and the client's 
cause compels the undivided loyalty of the attorney. The comment Rule 1.7(a) 
explains the rule applies when the representation of one client would be directly 
adverse to the other.  However, the considerations involved are applicable to the 
circumstances in the question presented.  
 
  



Further, Rule 1.7(b), MRPC, provides:  
 

A lawyer shall not represent a client if the representation of 
that client may be materially limited by the lawyer’s 
responsibilities to another client or to a third person, or by 
the lawyer’s own interests, unless the lawyer reasonably 
believes:  
 
(1) the representation will not be adversely affected; and  
 
(2) the client has given knowing and informed consent after 
consultation.  The consultation shall include explanation of 
the implications of the representation and the advantages 
and risks involved. 

 
Just as a lawyer who is asked to represent multiple clients having possible differing 
interests in the same litigation "must weigh carefully the possibility that his judgment 
may be impaired or his loyalty divided," so must a lawyer consider the adverse effect 
upon his exercise of free judgment that may result if he were to fulfill his duty to one 
client by contending for that to which another client is opposed. 
 
The fact that different attorneys in the same firm are handling the cases for the 
respective clients makes no difference. It is clear that if any member of a firm is 
disqualified so are all other partners and associates. See Rule 1.10(a), MRPC. 
 
The Committee, therefore, answers the requests for an opinion in the negative in the 
belief that maintaining the professional independence of the attorney does not permit 
an attorney to represent a client on one matter and, while that matter is pending, 
represent another client in litigation against the first client, except in instances where 
there is an informed consent by all parties and no confidences are betrayed.  See Rule 
1.6, MRPC. 
 
 


